En kattunge från oss …

Lisa och liten Flisan

Viktigt att veta
Vi som har fallit för katter och deras charm vet hur lätt det är att bli helt betagen i ett litet pälsknyte som kurar ihop sig i knät men det är några saker som är viktiga att komma ihåg innan du åtar dig uppdraget att vara kattägare.

Köp aldrig en katt på impuls. Tänk noga igenom hur din eller din familjs vardag ser ut, har du tid att ta emot en ny individ i familjen? En katt kan bli mer än 17 år gammal och i motsats till vad en del tror så klarar sig inte katter ensamma långa perioder. Den har behov, inte bara av mat och vatten, utan också av kärlek i form av gos, päls- och klovård och inte minst hjärngympa. Att utmana katter och deras naturliga instinkter görs genom tex lek eller agility. Fundera noga på om man har möjlighet att ge katten det liv den förtjänar.

Den Sibiriska katten är rastypiskt en ganska aktiv katt som älskar att vara med ägaren. Den är både social och intelligent, påhittig och nyfiken. Men som med alla djur (och människor) är det individer vi har att göra med, – en del är ”knäkatter” som älskar att ligga i knät eller bli burna. Andra vill gärna ligga bredvid i soffan och bli klappade. Vi har en av varje sort.

Ingen katt ska behöva vara ensam under husses/mattes långa arbetsdagar. De vill ofta ha en kompis att leka och mysa med. Är ni vana med katt och känner er trygga i kattägande, då rekommenderar vi att köpa två syskon. De blir lyckligare och mer harmoniska med en kattkompis. Tidigare kattungeköpare från Norrgruvan´s eller våra samarbetspartners får alltid förtur vid kommande kullar.

Flisan i hallen

Sibirier fungerar bra med barn och i de flesta fall även med andra katter och hundar. Våra katter kommer alltid till dörren och hälsar när vi kommer hem och dom hör skillnad på vem som kommer. När Lisa kommer hem vill Flisan ALLTID bli klappad på magen. När jag kommer in efter Lisa möts jag allt som oftast av en svart ”ryamatta” mitt på hallgolvet och en unge som står på knä bredvid. När jag kommer hem först hälsar Flisan och sen går hon fram till matskålen. 

En sibirisk katt kräver relativt lite pälsvård eftersom den inte tovar särskilt mycket, men de kan kan behöva en daglig genomkamning eller borstning. Katterna kan fälla päls under olika årstider. Då får man räkna med katthårstrån på både möbler och kläder. Oftast är det inget större problem och åtgärdas lätt med en klädborste eller fuktig svamp.

Vid försäljning av kattungar
Norrgruvan’s har inga kölistor och vi vill vara tydliga med att det är ingen rättighet att få köpa kattungar från oss. Om vi känner oss osäkra på en kattungeköpare så kommer vi att neka försäljning.

Ta första kontakten med oss via mejl och berätta lite om er. Efter den första kontakten får ni gärna höra av er fortlöpande så att vi vet att ni är seriöst intresserade. När kattungarna är ca 5 veckor får ni komma och hälsa på. Vi säljer inga katter utan personlig kontakt. Det är lika viktigt för er som för oss att vi får förtroende för varandra. Att ni vet att katterna har ett bra första hem, att Norrgruvan’s är seriösa och för oss att vi kan säkerställa att katten får ett livslångt, kärleksfullt och bra hem.

Kattungarna ska behandlas som familjemedlemmar som får röra sig fritt i hela huset/lägenheten.
Vi har inga krav på att köpare ska åka på utställningar, men vill ni göra det, då är det bara trevligt.

Ledig = finns möjlighet att boka och tinga
Under utvärdering = vi avvaktar med försäljning då vi vill utvärdera först om kattungen är lämplig för avel
Reserverad
 = ej tingad, fortfarande till salu om andra ringer, om vi inte har bestämt något annat

Bokad = tingningsavgiften är betald, den återbetalas ej om ni ångrar er.
Såld = kattungen har flyttat till sin nya ägare

Liten Flisan

Kattungen vid försäljning är minst 13 veckor gammal.
(Katten får gärna hämtas senare om det passar er bättre. En kattunge som är kvar med mamman ytterligare någon/några veckor blir bara tryggare och tuffare. Den får en mycket bättre start för livet, då mammakatt fostrar mycket under de sista 2-3 veckorna. Ni BEHÖVER INTE hämta kattungen bara för att den har fyllt 12 veckor. För er gemensamma framtid (förhoppningsvis många år framöver) är det mycket bättre att den är 13 veckor!
• Registrerad i SVERAK och stamtavla medföljer.
• Chipmärkt
• Veterinärbesiktigad. Veterinärbesiktning sker högst 7 dagar innan kattungeleverans. Önskar ni, så får ni gärna vara med på veterinärbesiktningen (om det är praktiskt möjligt).
• Vaccinerad 2 gånger (mot kattpest, kattsnuva och herpes)
• Van att bli kloklippt och borstad
• Van vid barn
Rumsren. (En frisk kattunge sköter själv toalettbesöken från ca fem veckors ålder).
Försäkrad i Agria (bl a dolda fel försäkring i 3 år ).
Försäkringen kan övertas av köparen och på så vis blir ingen karenstid.
Dessutom skrivs ett överlåtelsekontrakt.

Kattungen får med sig en flyttpåse med filt som luktar ”hemma” för att göra flytten så harmonisk och stressfri som möjligt, lite av maten som den är van vid samt några favoritleksaker.

Vi lämnar inte några utställnings- eller avelsgarantier.
Inga kattungar härifrån får användas i avel med Neva Masquerade eller annan blandrasavel.