Om oss

Norrgruvans Sibirier
Under min uppväxt i Gräsberg, södra Dalarna, promenerade och red vi varje dag i Norrgruvebacken. Med på våra promenader följde vår katthona Mjaman, en blandraskatt som pappa köpt från Jälla Lantbruksskola utanför Uppsala. Mjaman bodde hos oss i 18 år, flyttade med oss tre gånger, följde oss vart vi än gick och inspekterade. Min mamma brukade säga att hon var den enda i familjen som märket när det byttes gardiner hemma.

Jag har bland annat valt rasen Sibirisk katt för deras likheter med Mjaman. Uppmärksamma, intelligenta och villiga att lära. Att det dessutom är en ras som många allergiker kan bo tillsammans med bidrar ytterligare till att allt fler får upp ögonen för ”sibbar”.    

Hemma hos oss
Jag och min dotter Lisa bor i ett radhus i Tyresö tillsammans med våra två sibiriska katter Orchidea och Fiamma. Orchidea är född 2012 och har stor integritet. Hon väljer själv vem som ska vara ”hennes” människa och hon avgör när det ska gosas. Fiamma är född 2016 och är kastrerad sen 2017. Fiamma är en riktig gosloppa och har ett stort lekbehov. Båda katterna tränas i agility och går banor under uppseende av min dotter Lisa.

Katterna bor i hela huset, sover i våra sängar och går på promenad i koppel. Vi har en innätad altan som katterna har tillgång till via en kattlucka.

Vi har ett nära förhållande till våra katter och dom är familjemedlemmar. På samma sätt växer våra kattungar upp.

Kattungarna från Norrgruvans lilla katteri är renrasiga (vi undviker inblandning av systerrasen Neva Masquerade) och sociala, lekfulla individer. Föräldrarna är regelbundet testade enligt hälsoprogrammet för HCM. Vårt mål med uppfödning är att föda upp friska och sunda traditionella sibiriska katter med ett bra temperament samt med ett rastypiskt utseende.